D. 4.-8. maj:

Rør mig

Interaktiv udstilling for børn fra 3 år

Hvordan kan man vise sin vildskab og glæde, hvis man kun kan bevæge sine fingre og trække på smilebåndet? Hvordan kan man fortælle andre, at man er hoppende, jublende begejstret, hvis det der kommer ud af ens mund, lyder som skrig? Og hvordan kan man i det hele taget udtrykke alt det, man har på hjerte, hvis ikke man har et sprog eller ikke kan bevæge sin krop? Det har 4 kunstnere fra Børnekulturstedet Karens Minde lavet en udstilling om, efter at have arbejdet med 93 børn med funktionsnedsættelse fra specialskolen Strandparkskolen gennem 4 måneder. Udstillingen kan ses i pavillonen på Karens Minde d. 4.-8. maj 2019.

Udstillingen handler om nogle af de indtryk, de fire kunstnere har fået med fra samarbejdet med børnene: Kærlighed, rummelighed, inspiration og tonsvis af krammere. Men også frustration, tragisk alvor, indespærrethed og begrænsning.

”Der hersker en fantastisk stemning, fuld af kærlighed og rummelighed på Strandparkskolen: Ingen børn eller følelser er forkerte her. Det har været ekstrem lærerigt og inspirerende. Men der ligger også en dyb alvor i de børns liv og i deres vilkår. Det er den dobbelthed, vi har forsøgt at udtrykke i udstillingen”, siger Maria Noer, billedkunstner på Børnekulturstedet.

Det er især kroppens muligheder og begrænsninger, de 4 kunstnere er blevet overvældet af. Dels fascinationen af, hvordan man kan udtrykke sig på alternative måder, hvis ikke man er i besiddelse af det sprog, de fleste mennesker benytter eller muligheden for kropslig udfoldelse. Børnene på Strandparkskolen har en masse forskellige andre måder at udtrykke glæde, frustration og ærgrelse på – nogen kan måske ikke så godt bruge armene, når de skal tegne, men så bruger de bare benene. Nogen kan næsten ikke bevæge kroppen, men så får deres fingres små bevægelser deres helt eget liv og udtrykker forskellige ting med små ryk. Der er også børn, der skriger højt, når de er glade eller bliver begejstret – noget der vækkker opsigt, forskrækkelse og måske endda irritation mange andre steder i samfundet. Men både børn og voksne på Strandparkskolen forstår, at det bare er en anden udtryksform. ”Det er meget smukt at observere, hvordan børnene rummer hinandens udtryksformer på Strandparkskolen. Man bliver meget bevist om, hvor styrende normerne i resten af samfundet er for, hvordan vi ser på hinanden – man skal ikke falde meget ved siden af, før man bliver dømt som mærkelig, unormal eller forstyrrende”, siger Ditte Marie Størner, leder af Børnekulturstedet Karens Minde.

Udstillingen er lavet af Maria Saaby Noer, Christian Liljedahl, Sarah Maria Fritsche, Esther Rasndal Haugegaard i samarbejde med Annika Nilsson. Den tager afsæt i arbejdet med kunst med 93 børn med funktionsnedsættelse fra Strandparkskolen. Den kan ses i pavillonen på Karens Minde d. 4.-8. maj kl. 9.00-12.00 og 13.00-17.00. Den er gratis, og den er primært henvendt til voksne og børn ned til 3 år.

* * * * *

Projektet er støttet af Statens Huskunstnerordning, Nordeafonden og Kgs. Enghave Lokaludvalg.